Recension - Nobels Testamente (Ljudbok) av Liza Marklund

Liza Marklunds välkända karaktär, journalisten Annika Bengtzon blir i denna roman vittne till ett mord som sker på den årliga Nobelfesten i Stockholm. På grund av yppandeförbud kan hon inte skriva om händelsen för sin tidning Kvällspressen då ett reportage skulle störa utredningen. Under de månader som hon tvingas vara ifrån tidningen sker händelser, en mer osannolik än den andra och Annikas del i pusslet blir större, vilket leder till livsfarliga konsekvenser.

 

Uppläsaren Katarina Ewerlöf räddar berättelsen, med sin berättarteknik och inlevelse går man som lyssnare med på att fortsätta lyssna. De långa transportsträckorna känns inte så långa och sidoberättelsen om Alfred Nobel skapar ett ytterligare lager, vilket jag tycker är intressant och välbehövligt. Det tenderar annars att bli ”för mycket” av Annikas inköp av matvaror, dagislämnade och mardrömmar. Precis som alla ljudböcker skapar även denna en helt annan känsla än den riktiga varan och möjligheten till att göra sig en egen bild finns inte riktigt där.

Efter 13 timmar och 23 minuter av lyssnande förvånades jag mest av att Wikipedia fanns med som en av de mest betydande källorna.

 

Sumana Landqvist


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0