Dikt: Vem har tagit vänskapen?, Tone Westerlund

Ingen går
Där jag går
Ingen ser
Det jag ser
Och ingen bryr sig om
att tjejen här i hörnet
inte har någon vän

Vem har tagit allt
mitt synlighetspulver?
Det finns bara smulor kvar...
Utan det är jag körd
Vem har tagit flaskan
med vänskapssaft?
Och druckit upp allt
Utan att lämna en enda droppe
kvar till mig

Recension: "Den farliga leken" Av Mari Ljungstedt

Gotländska Jenny upptäcks av Sveriges största modellargentur när hon besöker Stockholm tillsammans med familjen. Det dröjer inte länge innan hennes ovanliga exotiska utseende syns på den mest eftertraktade av alla modetidningar och hennes namn blir känt över hela modevärlden. Hon får gå visningar för de stora modehusen i New York, Paris och Milano.

Samtidigt som Jenny njuter av den nya vardagen bestående av glamour, lyx och kändisfester så befinner sig den några år yngre Agnes på sjukhuset till följd av svåra ätstörningar. Även hon har drömt om ett liv i rampljuset, nu håller hon på att tyna bort. Hennes far finns där för henne, hon är hans allt då Agnes förlorade sin mor och bror i en tragisk bilolycka några år tidigare. 

Men tragedin väntar också på Jenny som under en påkostad modefotografering på nordöstra Gotland hittar sin fotograf och pojkvän svårt misshandlad då han utsatts för ett mordförsök.

Kommer han att kunna berätta något som leder kommissarie Anders Knutas till gärningsmannen, innan det är för sent?

Jenny och Agnes är länge helt ovetande om att deras liv är inflätade i varandra. Men det finns någon som håller ögonen på dem. Någon som planerar vill skipa en egen rättvisa.

Efter att ha fått boken i present så var jag självklart tvungen att läsa igenom den, inte på tvång, utan av ren nyfikenhet då det var den första boken av författaren som jag kom i kontakt med. Om man bortser från de få sidorna jag läste i en bokhandel för något år sedan.

Känslan att något fattas var med mig genom hela boken, och den där riktiga känslan som säger ”kan-inte-sluta-läsa” fanns bara där stundtals. För mig är det viktigt att känna så genom hela boken, det är den känslan som ger betyget på boken! En av svagheterna med ”Den farliga leken är kapitlen, de är alldeles för korta, det vet man när ett kapitel på sju sidor anses långt. Nog med att jag gillar kortare kapitel, men detta är för kort, det hugger upp handlingen istället för att skapa en rapp takt som jag tror var meningen från början.  Det enda positiva med kapitlens korthet måste vara att man i stort sätt närsomhelst kan sluta läsa boken, för jag vill läsa klart det aktuella kapitlet innan jag lägger ifrån mig boken.  Boken i sin helhet känns stundtals ytlig, den går inte på djupet och de dåliga ”nödlösningarna” känns inte alls bra, det förutsägbara slutet med den lilla twisten hjälper inte heller när jag ska ge boken betyg.

“Det mest imponerade med boken är omslaget”

Det som ger betyget för denna bok är till stor del det fina omslaget, men om man öppnar boken så är det dess karaktärer och utspelningsplatser och miljöbeskrivnigen som tar hem lite poäng.  Det är tillräckligt bra miljöbeskrivningar för att visualisera att man själv besöker platsen.  


Anders Knutas och hans gäng får två av fem bokhyllor.

/Sumana Landqvist

RSS 2.0