Cluedo: Act 4 Albin Silverberg

Mitt miserabla förflutna hade alltid följt mig som en skugga med en igels ihärdighet. Jag var i grunden egentligen inte en dyster eller cynisk människa men redan vid den ringa åldern av 22 hade jag samlat på mig en bitterhet motsvarande ett mindre behandlingshem för krigsveteraner. Mina föräldrar hade tagits ifrån mig på det grymmaste av sätt och mitt barndomshem var numera bara aska. Mitt hämndbegär brottades med mitt samvete och min vilja att vara en god man.

 

Jag var den yngste doktoranden på skolan och min stolthet nådde höjder som kunde tävlat med Babels torn. Enda skillnaden var att inte ens gud kunde slå ner mig från min piedestal av självsäkerhet och akademikergrund. Jag var övertygad om att jag skulle bli citerad långt efter min död och sätta namn på otaliga vetenskapliga begrepp och teorier.

”Plommons reflexiva filosofi”

”Plommonmodellen”

”Plommons matris”

Titlarna fick mig att känna mig som den största och starkaste pojken på lekplatsen som kunde erövra vilka spadar och cyklar från vem som helst utan motstånd.

 

Rummet som jag hade blivit tilldelat speglade inte något som kunde kopplas till mig. Inga tavlor, inga bilder. Bara en säng, ett skrivbord och hundratals böcker i travar, sorterade efter mitt alldeles eget system. Skrivbordet vars väsen kretsade kring min laptop kunde mest liknas vid en kommandocentral. Gamla journaler, brev, öppna utredningar, nedlagda utredningar bildade en informationstornado över den blanka träskivan. Min far hade blivit mördad. Min mor hade blivit mördad, som en kebab. En bränd sådan. Innebränd.

Hämnden viskade dumheter i mitt öra. En aggressiv nyfikenhet brann. Polisen var inkompetenta, utredarna var förmodligen fjollor utan någon som helst verklighetsförankring.

Sedan tidiga barnsben hade jag haft en känsla av att jag i slutändan skulle vara tvungen att ta vara på mig själv utan hjälp från andra. Det hände att jag såg på mig själv som en civil elitsoldat bland vanliga dödliga. Jag hade svart bälte i jiu-jutsu, var vältränad och en jävel på att simma, kvällskurser i förstahjälpen och kunde klara mig utmärkt av vad skogen hade att erbjuda. Jag kunde inte vid detta tillfälle ens kunna föreställa mig att jag åtskilliga år senare skulle bli överrumplad och mördad av någon inte ens hälften så stor som mig själv.

 

Min pappa var jägare. Han lärde mig massor om skogen, om meningslösa växter och giftiga svampar. Men framför allt var det han som lärde mig döda. Jag minns klart första gången jag dödade. Det var en hare. Vi hade skadeskjutit den, förmodligen träffad med bara ett hagel, vilket gjorde att den stackaren haltade fram i en panikartad men ack så ineffektiv spurt. Pappa hade fått mig att krossa det fluffiga och öronprydda huvudet med en sten. Jag minns att jag hade förväntat mig en blixt från en klar himmel, att någon effektfull sorglig musik borde spelats eller att gud borde straffat mig för min gärning. Men ingenting. Att döda var inte mer dramatiskt än att tända en cigarett eller koka nudlar. När tonåren kom började jag läsa böcker skrivna av dömda yrkesmördare och se några actionrullar i veckan. Jag undrade mycket hur det egentligen skulle vara att släcka ett riktigt liv. Föga anade jag att dagen då jag skulle bära en annans blod på händerna skulle komma mycket snarare än min 23-årsdag.

 

Jag träffade kvinnan i grönt på en vanlig tråkig och mulen torsdag. Hennes välformade rumpa landade mitt emot min på ett av mina stammishak där jag sedvanligt satt och skrev på min avhandling och sörplade whiskey. Hon hade blå ögon, rovdjurslika som en örn och gröna slingor i sitt röda hår. Jag kom på mig själv med att undra vilken av Sagan om ringen-filmerna hon rymt ifrån men vad som kom ur min mun var något helt annat.

”Mitt namn är Horace”, jag sträckte fram min hand för att hälsa. ”Vad heter lilla hjärtat?”


Cluedo: Act 3 Tove Magnell

Jag stod en lång stund och funderade. Samtidigt som jag kramade mitt cigarettpaket nästan krampaktigt glömde jag för en stund bort vad som låg bakom min rygg. Jag mindes vår tid tillsammans, allt vi upplevt, hur mycket jag älskar dig, Professor Horace Plommon. Jag bet mig hårt i tungan för att tränga bort mina minnen och tände en cigg. Fan, vad äcklig en död människa är, tänkte jag när jag såg ner på din livlösa kropp. Jag drog ett djupt bloss  och kände hur äcklad jag var av hela situationen. Jag hostade. Det rev i mina lungor och jag påmindes ännu en gång om våra speciella kvällar tillsammans, du och jag Horace.

Jag kastade cigaretten som landade i närheten av ditt ansikte. Jag flinade lite för mig själv när jag föreställde mig hur min taniga kropp ska lyckas förflytta denna fullvuxna, muskulösa, om än något korpulenta manskropp. Väl framme vid bilen grinade jag illa åt att allt släpande hade slitit sönder dina kläder. Du såg ännu fulare och mer omänsklig ut än innan. Ditt vitnande hår som nu gav ansiktsfärgen blekgrön sin fulla rätt, dina smutsiga, trasiga kläder och otaliga kroppsvätskor som runnit över ditt ansikte och ditt hår. Jag skuffade in dig i bakluckan, smällde igen och satte mig i förarsätet. Jag kände mig äcklig. Din död kröp över min kropp som likmaskar, lukten frätte i mina näsborrar och jag höll på att kräkas. Jag tände ytterligare en cigarett för att bedöva känslor, lukter och smak. Jag kunde till och med smaka din död. Äckligt.

Jag såg på min cigarett när jag sakta lät den rulla mellan pekfinger och tumme. Jag drog ett djupt bloss och bestämde mig för att åka hem. Det var en lång väg att åka. Vi åkte mil efter mil och jag inbillade mig att bilen skumpade lite extra vid varje gupp. Du var tung, där i bakluckan. Det var tungt att köra och jag stod knappt ut med pirret som spred sig från svanken ända ut i tinningarna. Pirret utlöste varje gång blandning av rysningar, sura uppstötningar och något som skulle kunna föreställa ett gråtande skratt. Allteftersom vägen smalnade av och landskapen började ta slut tog jag vänster vid den välbekanta skogsdungen som vittnade om att vi var nära nu. Vi var nära det hus som en gång varit vårt. Åtminstone hade jag drömt om att det skulle bli vårt.

Jag öppnade bagageluckan. Stanken träffade mitt ansikte som Paolo Roberto knockar sin motståndare. Du var vidrig där du låg i en hög av kläder, blod, hjärnsubstans och hår. Men jag log vackert mot dig. Du var värdig en trevlig sista stund. När jag stod där och såg på dig, kände lukten och log så det värkte i käkarna mindes jag varför jag tagit med dig hem. Jag var tvungen att gömma dig, min älskade.

RSS 2.0